Ontdek de fantastische omgeving

Le Paradou is omgeven door een prachtige natuur, gelegen op 850 km afstand van Utrecht, op het grensgebied van de Rhone-Alpes (Loire) en de Auvergne (Allier en Puy de Dôme). De camping ligt in een dal in de Loire, langs de rivier de Besbre.

De streek is een middelgebergte (Le massif des Monts de la Madeleine) met schitterende vergezichten en vele riviertjes. Tevens grenst het aan het natuurgebied Parc Naturel Regional du Livradois – Forez.

Het leukste dagje uit op 11 km van de campingsmile

TIPS

In de omgeving van Le Paradou is veel te zien en te beleven. Onderstaand alvast een paar leuke tips

meenemen

In Frankrijk is het volgende verplicht om in je auto te hebben:

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesjes
 • Alcoholtest

Voor meer informatie kunt u bijvoorbeeld kijken op de site van de ANWB.

De camping is gelegen op 700 meter hoogte, wat betekent dat de nachten lekker afkoelen. Juist voor tent kampeerders ideaal omdat het nooit te warm is om te gaan slapen, en je ’s ochtends niet je tent uit drijft. Houd hier wel rekening mee met je kledingkeuze voor de avonden en ook met je slaapzak/ dekbed. Mocht het een keer iets minder weer zijn dan heb je meer nodig dan alleen T-shirts en korte broeken.

De verlichting op de camping gaat om 12 uur ‘s nachts uit, een zaklamp om bij het sanitair te komen of voor noodgevallen is aan te raden.

steden en dorpen
 • Thiers: een stadje in terrassen gebouwd, met een prachtig historisch centrum. Bekend vanwege de messenindustrie. Er zijn vele winkeltjes en ateliers waar messen gemaakt en/of verkocht worden. Tevens is er een museum over de messenfabricage.
 • Vichy; natuurlijk bekend om het bronwater en de diverse kuuroorden.
  Een mondaine stad met diverse prachtige gebouwen waar ook op zondag veel winkels open zijn.
 • Roanne; een ideale stad om een dagje te gaan winkelen. Behalve de gezellige binnenstad kun je ook rondom te stad vele grote winkels en hypermarkten bezoeken, zoals de Decathlon of E.Leclerc.
 • St. Jean – St. Maurice sur Loire; dit middeleeuwse dorpje is hoog gelegen op een heuvel langs de rivier de Loire. De toren in het dorp kun je beklimmen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de rivier.
 • Champoly; een dorpje op 18 km. van Le Paradou, waar vlakbij de ruïne van een kasteel ligt. Er is een wandeling vanuit het dorp, maar je kunt er ook met de auto naar toe. De ruïne heeft een strategische ligging met een fantastisch uitzicht van bijna 360°. Boven is een voor publiek gratis toegankelijke uitzichttoren met oriëntatie.
 • Lavoine; bekijk in Lavoine het Musée de la Maison du Bois et de la Forêt en de door water aangedreven klok. Tevens kun je vlakbij Rocher St. Vincent beklimmen; een hoog gelegen uitzichtpunt met oriëntatietafel.
actieve uitjes
 • Puy de Montoncel; dit is hoogste berg in de nabije omgeving; de top is 1287 meter hoog. Hier starten diverse wandelingen en mountainbike tochten, o.a. een wandeling naar het ontspringen van de Besbre, het riviertje dat langs de camping loopt.
 • La loge des Gardes; klein skigebied waar je in de zomer op allerlei manieren de berg af kunt glijden/ rijden. Een groot plezier voor kinderen/ tieners. Zie: website
 • Villerest; een 33 kilometer lang stuwmeer dat intensief wordt gebruikt voor de waterrecreatie, met strandjes en eettentjes. Vlakbij kunt u een rondrit maken met een treintje. Zie: website
 • Aventure Extreme; een groot klim park met tokkelbanen bij een groot meer. Zie website
 • Parc le Pal; combinatie van pretpark en dierentuin op 1h20 vanaf Le Paradou. Zie: website
 • Mountainbiken; rondom de camping is ruim 1000 km. aan uitgezette mountainbikeroutes. Het boekje met routes is bij de receptie in te zien (ook kopieën te verkrijgen), of je kunt het volledige boekje kopen bij een VVV kantoor in de buurt.

Voor meer informatie over de omgeving kunt u ook eens kijken op deze Nederlandstalige website.

kastelen
 • Chateau de Montgilbert (16 km.); ruïne van een middeleeuwse versterking waar elk jaar nog door vrijwilligers wordt gewerkt om het op te knappen in originele staat. Vrij te bezoeken.
 • Chateau des Cornes d’Urfe (21 km.); kasteelruïne in Champoly; vrij te bezoeken.
 • Chateau de Busset (30km.); in de omgeving van Vichy. In juli en augustus te bezoeken tussen 15h00 en 16h30, met rondleiding (betaald) en bezichtiging van de tuin.
 • Chateau de la Roche (45 km.); gelegen in de rivier de Loire, ten zuiden van Roanne. Bezoek met audio-tour of theatrale rondleiding v.a. €4,50. Foto: bovenaan pagina.
 • Chateau de la Palice (42 km.); Kasteel in Lapalisse, gebouwd tussen 11e eeuw en 13e eeuw. Bezoek €4,00.
 • Chateau de Billy (47 km.); rondleiding voor €5,50 per volwassene, kinderen onder de 8 jaar gratis.
wandelen en fietsen

Fietsen

Het gebied rondom de camping, ‘Montagne Bourbonnaise’, leent zich uitstekend voor de getrainde fietser, ofwel de elektrische fiets. Het is een middelgebergte, dus voor de ‘gewone’ fiets wel wat pittig. Wat veel gedaan wordt is racefietsen (over de rustige asfaltwegen), mountainbiken over de vele (ruim 1000 km!) uitgezette mountainbikeroutes, welke verkrijgbaar zijn bij de receptie, of wel toeren met de elektrische fiets. Mountainbikes zijn ter plaatse te huur. De routes zijn daarbij verkrijgbaar.

Wandelen

Ook om te wandelen is het gebied uitermate geschikt. Bij de receptie ligt een map met maar liefst 34 prachtige uitgezette routes. Deze routes zijn duidelijk aangegeven met genummerde bordjes langs de wegen. Het landschap is zeer divers; mooie vergezichten, langs beekjes en door bossen. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, dus voor iedereen is er een passende route te kiezen.

route - BELANGRIJK: DE CAMPING LIGT AAN DE d495, WIJK HIER NIET VAN AF ALS JE VLAKBIJ BENT!!! gOOGLE MAPS WIL JE BOVENLANGS LEIDEN WAT NIET MOGELIJK IS!

Coördinaten camping: 45°57’44.2″N 3°44’18.7″E – 45.962289, 3.738517

Vanaf Nederland is de camping zowel over Parijs als over Luxemburg goed te bereiken.

Ook is het mogelijk om tol te vermijden, dan wordt aangeraden om via de stad Reims langzaam binnendoor af te zakken naar het zuiden.

LET OP: onderstaande routes zijn een beknopte omschrijving van de mogelijkheden. Wij raden u aan om tijdens het rijden een navigatiesysteem of kaart te gebruiken.

Route via Parijs

Deze route is het kortste, maar je betaalt wel de meeste tol.

Doorkruis België langs Antwerpen en Gent om op de A1 te komen naar Parijs. Ga daarna verder op de A6, A77 tot aan Nevers. Daar ga je verder op de N7,  naar Moulins. Vanaf Moulins volg je de borden Lapalisse – Le Mayet de Montagne – Ferrieres sur Sichon – Saint Priest la Prugne. Camping Le Paradou ligt net vóór het dorp Saint Priest la Prugne, aan de rechterkant van de weg, de D495.

Route via Luxemburg

Optie 1, via België:

Deze route is (vanaf Utrecht gezien) 65 km. langer dan via Parijs. Voordelen; minder tol, en goedkoop tanken in Luxemburg.

Ga via Antwerpen en Brussel naar de E411 richting Namen, en vervolgens Luxemburg. Na Luxemburg volg je de A31 langs Metz, Nancy, Dijon. Na Dijon pak je op de A6 afslag 26-Chalon Sud richting Montceau-les-Mines. Volg de borden Montceau-les-Mines – Moulins en Lapalisse. Na Lapalisse volg je Le Mayet de Montagne – Ferrieres sur Sichon – Saint Priest la Prugne. Camping Le Paradou ligt net vóór het dorp Saint Priest la Prugne, aan de rechterkant van de weg, de D495.

Optie 2, via Maastricht:

Afhankelijk van waar u in Nederland woont, kan het handiger zijn om via Maastricht naar Luxemburg te rijden; via Luik, de E25. Voor de rest blijft de route hetzelfde als hierboven.

Fotogalerij omgeving

Saint Jean Saint Maurice sur Loire

Eglise Chatel Montagne

Chateau de Billy

Chateau d'Urfé Champoly

Chateau Montgilbert

Chateau La Roche St Priest

Barrage Vue den haut

Puy de Dome vulkaan

Chateau Lapalisse

La Loge des Gardes

La Loge des Gardes

La Loge de Gardes

Share This
Open chat
Vragen? We helpen je graag!
Hallo,
Ik kan me voorstellen dat er nog vragen zijn, waar kan ik mee helpen?